Denne nemme opskrift på fyldte peberfrugter er en, du vil vende tilbage til igen og igen! Den er super simpel, men det syrlige risfyld giver den en frisk, velsmagende og afbalanceret smag.
Fyldte peberfrugter er en af de retter, der altid vil minde mig om min barndom. Da jeg voksede op, var det en fast ret i mine forældres hus. Fyldet bestod af hakket oksekød, italienske krydderier, tomatsauce og blev serveret med ris.
Jeg elsker versionen med hakket oksekød og har lavet den mange gange her i København. Men nu vil jeg prøve en vegetarisk version med ris og bønner. Jeg ved ikke, om du er klar over det, men ris og bønner er en grundsten i det brasilianske køkken – ligesom rugbrød er i Danmark – ris og bønner er vores “ting”. Og med det ønske kommer min vegetariske fyldte peberfrugter opskrift.
Ingredienser til Fyldte Peberfrugter
Her er, hvad du skal bruge for at lave disse nemme fyldte peberfrugter:
- Røde peberfrugter – Røde peberfrugter vil altid være mit førstevalg. Hvis du vil prøve en anden farve, så brug gule eller orange peberfrugter, da de er sødere end deres grønne modstykke.
- Sorte bønner – Brug dåsebønner eller kog dine egne.
- Majs – Hvis frisk majs er i sæson, skal du bruge det her. De søde, sprøde kerner står perfekt i kontrast til de cremede bønner og den møre ris. Men hvis frisk majs ikke er tilgængelig, kan optøet frossen majs også bruges.
- Kogte ris – Jeg kan godt lide at bruge hvid jasminris, men langkornet brune ris ville også være lækkert. Quinoa fungerer også godt.
- Lime – Jeg bruger både saften og skallen for at give fyldet en frisk, syrlig smag.
- Hvidløg og forårsløg – De tilføjer en skarp, saltet smagsdybde.
- Kommen, koriander og cayennepeber – Dette fyld er meget enkelt, men takket være disse tre krydderier er det stadig kraftfuldt og komplekst.
- Jalapeños – For lidt “hot”! Du kan topper med endnu flere jalapeño-skiver ved servering!
- Koriander – Det får disse fyldte peberfrugter til at føles lette og friske og fremhæver de aromatiske krydderier som kommen, koriander og cayenne.
- Hvid Cheddarost – Hvem elsker ikke brun og boblende ost oven på fyldte peberfrugter?! Hvis du er veganer eller laktoseintolerant, kan du springe osten over.
Ingredienser:
4 røde peberfrugter
Ekstra jomfru olivenolie til dryp
1½ kopper hvid cheddarost
Avocadoskiver eller guacamole til servering
Limebåde til servering
Havsalt og friskkværnet sort peber
Fyld:
1 spsk ekstra jomfru olivenolie
2 hvidløgsfed, revet
2 jalapeños, hakket, mere til topping, hvis ønsket
2 forårsløg, hakket
1 tsk limeskal
1½ spsk limesaft
1 tsk kommen
1 tsk koriander
1 tsk cayennepeber
1 tsk havsalt
½ kop finthakket koriander
Sådan gør du
Forvarm ovnen til 230°C og læg bagepapir på en bageplade. Skær peberfrugterne i halve på langs, fjern frø og hinder, og læg dem på bagepladen med skærefladen opad. Dryp med olivenolie, salt og peber, og bag i 10 minutter. Hæld eventuelt overskydende væske ud af peberfrugterne, og stil dem til side.
Lav fyldet: I en stor skål blandes olivenolie, hvidløg, jalapeños, forårsløg, limeskal, limesaft, kommen, koriander, cayennepeber, salt og koriander. Fold ris, sorte bønner og majs i blandingen.
Fyld peberfrugterne med fyldet, og top dem med osten. Grill dem i 2 til 5 minutter, eller indtil osten er boblende og gyldenbrun. Alternativt kan du fortsætte med at bage ved 230°C i 10 til 15 minutter, indtil osten er smeltet. Server med avocadoskiver, limebåde og ekstra jalapeños, hvis ønsket.
Serveringsforslag til Fyldte Peberfrugter + Variationer
Når du er klar til at spise, kan du toppe de fyldte peberfrugter med avocadoskiver, ekstra jalapeños (eller syltede jalapeños!) og et godt skvæt limesaft. Nyd dem som tilbehør til din yndlingsprotein, eller gør dem til hovedretten! Hvis du serverer dem som en hovedret, kan du parre dem med en enkel grøn salat med citrondressing.
Vegetariske Fyldte Peberfrugter
Ingredienser
- 4 røde peberfrugter
- Ekstra jomfru olivenolie til dryp
- 1½ kopper hvid cheddarost
- Avocadoskiver eller guacamole til servering
- Limebåde til servering
- Havsalt og friskkværnet sort peber
- Fyld:
- 1 spsk ekstra jomfru olivenolie
- 2 hvidløgsfed revet
- 2 jalapeños hakket, mere til topping, hvis ønsket
- 2 forårsløg hakket
- 1 tsk limeskal
- 1½ spsk limesaft
- 1 tsk kommen
- 1 tsk koriander
- 1 tsk cayennepeber
- 1 tsk havsalt
- ½ kop finthakket koriander 1,25 dl
- 3 kopper kogt hvid jasminris 7 dl
- 1½ kopper kogte sorte bønner drænet og skyllet (3,5 dl)
- 1½ kopper majs 3,5 dl
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 230°C og læg bagepapir på en bageplade. Skær peberfrugterne i halve på langs, fjern frø og hinder, og læg dem på bagepladen med skærefladen opad. Dryp med olivenolie, salt og peber, og bag i 10 minutter. Hæld eventuelt overskydende væske ud af peberfrugterne, og stil dem til side.
- Lav fyldet: I en stor skål blandes olivenolie, hvidløg, jalapeños, forårsløg, limeskal, limesaft, kommen, koriander, cayennepeber, salt og koriander. Fold ris, sorte bønner og majs i blandingen.
- Fyld peberfrugterne med fyldet, og top dem med osten. Grill dem i 2 til 5 minutter, eller indtil osten er boblende og gyldenbrun. Alternativt kan du fortsætte med at bage ved 230°C i 10 til 15 minutter, indtil osten er smeltet. Server med avocadoskiver, limebåde og ekstra jalapeños, hvis ønsket.
Noter
Valeria Lima
Cand.scient i idræt, internationalt certificeret Holistic Health Practitioner specialiseret i evolutionær ernæring, funktionel træning og funktionel medicin. Forfatter og blogger. Gennem sin praksis, artikler, bøger og workshops faciliterer Valeria Lima individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, træning og andre livsstilsfaktorer, der påvirker vores sundhed og velvære.