Har du tarmproblemer? Måske er det en reaktion på den mad, du spiser. Her er hvad du bør vide om fødevare-intolerance, allergi og overfølsomhed?

 

Reaktioner overfor mad kan ske for enhver – fra børn til voksne. Ifølge sundhed.dk har ca. 1-2 % af voksne danskere fået stillet diagnosen fødevareallergi (1). Hvis vi så tilføjer mad-overfølsomhed og intolerance står vi med endnu flere mennesker som døjer med ubehagelige symptomer, som stammer fra kosten.

Normalt dukker fødevareallergier op i barndommen, men allergier, følsomhed og intolerancer kan også opstå senere i livet. Dette skyldes typisk en svækkelse af tarmforingen, pga. en forøgelse af mellemrummet mellem cellerne i tarmkanalen, kaldet utæt tarm (2). Disse utætheder tillader gennemgang af madpartikler, bakterier, vira og alt, hvad der udløser betændelse.

Forskning har vist, at fødevareoverfølsomhed kan være forbundet med en lang række medicinske symptomer, især autoimmune sygdomme og fordøjelsesproblemer, hormonelle problemer, hovedpine, migræne m.m.

I det følgende giver jeg forslag til hvad du bør vide om din krops reaktioner, hvis du har mistanke om, at du er overfølsom eller har en intolerance over noget mad.


Hvad er forskellen på fødevareallergi- og intolerance og overfølsomhed?

 

Den største forskel på fødevareallergi og intolerance eller overfølsomhed er, at de to sidstnævnte ikke er livstruende.

Hvis du er overfølsom eller allergisk overfor en fødevare, identificerer dit immunforsvar den pågældende fødevare som en ubuden gæst. Din krop mener, at den har brug for at beskytte dig og producerer derfor antistoffer.

Mens immunforsvaret spiller en rolle i både fødevareoverfølsomhed og fødevareallergi, vil reaktionen over for kosten rekruttere forskellige immunceller og derefter føre til en anden immunrespons og resulterende symptomer.

Ved allergier sender IgE-antistoffer meddelelser til andre immunsystemceller, der forårsager en allergisk reaktion eller anafylaksi, som kan medføre chok og kan være dødelig.

Med fødevareoverfølsomhed producerer kroppen igG-antistoffer, hvilket kan have mere subtile og længerevarende effekter.

 

Immunoglobulin E (IgE) er et antistof der normalt findes i lav koncentration i blodet. Koncentrationen stiger ved en infektion af parasitter og ved IgE-allergi. IgE kan bindes til receptorermastceller og udløse allergi.


Immunoglobulin G (IgG) er det dominerende antistof. Det ses ofte ved sekundære infektioner, altså når man tidligere har været udsat for antigenet.

Wikipedia

 

Fødevareintolerancer påvirker derimod hovedsageligt fordøjelsessystemet (selvom symptomerne kan være vidtgående). Intolerancer fører ofte til mikroinflammation i tarmvævet, hvilket også kan påvirke andre af kroppens systemer og kan forklare, hvorfor en intolerance viser sig som noget, der tilsyneladende ikke er relateret, som f.eks tilstoppet næse.

 

Hvad adskiller fødevareallergi fra fødevareintolerance?
 
Reaktioner, som involverer immunforsvaret, er fødevareallergi og/eller Fødevareoverfølsomhed

Reaktioner, som ikke involverer immunforsvaret, er fødevareintolerance
 

En anden stor forskel: Intolerancer og overfølsomheder er ofte dosisrelaterede, hvilket betyder, at folk kan tåle en lille mængde mad uden at vise symptomer.

Nogle mennesker kan tåle en lille bid mælkeprodukter, mens de måske får rigtig ondt i maven af store mængder, hvilket skyldes at det indeholder en høj laktosemængde. De har derfor ikke nok fordøjelsesenzymer som kan nedbryde produktet (de er altså laktoseintolerante), og det fører til problemer som oppustethed og luft i tarmene.

Nogle gange er løsningen bare at spise mindre af den pågældende fødevare eller ikke spise, afhængigt af hvordan din krop reagerer på den. Hvile, søvn og stresshåndtering kan også have en stor indflydelse på, hvordan vores tarm udtrykker sin overfølsomhed.

Selvom madintolerance og overfølsomhed er ens, kan du have mere alvorlige symptomer, hvis du ikke er tolerant over for en fødevare. Intolerancer er normalt også mere specifikke, mens følsomhed ofte kan vedrøre en bred vifte af fødevarer.

Laktoseintolerance er for eksempel, når du ikke er i stand til at behandle og fordøje mælkesukker, kaldet laktose, mens overfølsomhed over for mælk skyldes et immunrespons på en eller flere proteinbaserede komponenter i komælk (såsom valle eller kasein).

Fødevareallergi gennemgående giver akutte, hurtigt
 opståede gener

Fødevareintolerance udvikler sig langsommere og langt mindre 
dramatisk

Symptomer på fødevareallergi, intolerance og overfølsomhed

Hvis man er overfølsom overfor en fødevare, kan det opleves som:

Ondt i maven

Luft i tarmene

Oppustethed

Hovedpine

Træthed

Hjernetåge

Ledsmerter

Acne

Eksem

Stoppet næse

Hvis man er intolerant overfor en fødevare, kan det opleves som:

Mavesmerter eller kramper

Oppustethed

Diarré

Luft i tarmene

Kvalme

Opkast

Med intolerance overfor gluten, kan man også have forstoppelse, hovedpine, træthed, ledsmerter, hududslæt eller humørsvingninger.

Med intolerance overfor koffein, kan man man reagere med for hurtig puls, angst, søvnløshed, nervøsitet eller rastløshed.

Hvis man har en fødevareallergi, kan det opleves som:

Kløe

Diarré

Kramper

Nældefeber

Opkast

Stakåndethed

Hævelse i halsen

Besvær med at trække vejret

Fald af blodtryk


Almindelige fødevarer, der fører til allergi, intolerance og overfølsomhed

 

Almindelige årsager til overfølsomhed og intolerance inkluderer:

Laktose

Gluten

Madfarvestoffer

Konserveringsmidler

MSG

Koffein

Alkohol

Æg

Gær

Sukkerholdigt alkohol

Salicylater, findes i frugt som æbler, te, kaffe og visse krydderier

Histaminer, findes i gærede fødevarer, tørret frugt, forarbejdet kød, avocado, røget kød, eddike og alkohol

Sulfitter, findes i vin, æblecider, dåse grøntsager og bagte sager

FODMAP’er eller fermenterbare oligosaccharider, disaccharider, monosaccharider og polyoler eller kortkædede kulhydrater finder du i mange frugter og grøntsager

 

Almindelige årsager til fødevareallergi:

Mælk

Æg

Jordnødder

Nødder

Hvede

Soja

Fisk

Skaldyr

Sesamfrø


Hvordan diagnosticerer du fødevareoverfølsomhed og intolerance?

 

For at hjælpe med at udelukke en fødevareoverfølsomhed eller intolerance eller lokalisere de fødevarer, der forårsager dine symptomer, anbefaler jeg, at du går i gang med en elimineringskost. Dette kræver, at du fjerner visse fødevarer og fødevaregrupper i et par uger og derefter langsomt genindfører dem, så du kan teste, hvordan din krop reagerer på de nyligt tilføjet fødevarer.

Laboratorieprøver kan også bruges til at afsløre, hvilke fødevarer der kan forårsage et immunrespons. Prøver for fødevareoverfølsomhed kan dog undertiden afsløre 100 eller 200 fødevarer, der kan forårsage problemer, især hvis du undersøger overfølsomheder snarere end specifikke intolerancer. Dette sker af flere grunde, den ene er, at din krop opbygger et hukommelsesrespons ved at indtage en bestemt mad mange gange, ligesom en immunisering. Så selvom du har flere oplysninger om fødevaren, du skal være opmærksom på, kan det stadig medføre forsøg og fejl at finde ud af, hvad du skal udelade og beholde i din kost, for at se hvad der fungerer bedst for din krop. Jeg mener, at en elimineringskost er en god og billig måde at finde frem til hvilke varer man er overfølsom overfor.

Det er også vigtigt at undersøges for underliggende tilstande, som irritabel tarmsyndrom eller inflammatorisk tarmsygdom, når man adresserer madreaktioner, da tilgangen til testning og behandling sandsynligvis vil se anderledes ud, hvis du har disse tilstande. Husk også, at ikke alle fordøjelsesproblemer nødvendigvis er fødevarerelaterede – faktorer som angst kan også forårsage fordøjelsesproblemer, så behandling kan være en hel anden end kostændring.

Endelig kan understøttelsen af tarmen og gendannelsen af tarmfunktionen også være nyttigt til at løse fordøjelsesproblemer relateret til mad. Når du aktivt heler tarmen, kan fødevarer, der generede dig før, igen tåles, hvilket er ret opmuntrende. Fødevareoverfølsomheder ændres over tid, hvorfor det er vigtigt at finde en spiseplan, der fungerer for dig og evaluere den regelmæssigt.

Ha´ det godt
Valeria

 

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !