COVID-19: Kost og naturlægemiddelsguiden. En hjælp til forebyggelse.

Dette er den 4. artikel i serien om Covid-19 – Sundhedsguide. De andre artikler kan du læse Her: DEL 1, DEL 2. DEL 3. I denne 4. artikel har jeg fokus på kost og naturlægemidler og giver dig nogle konkrete råd til at styrke dit immunforsvar.

Disse strategier/vejledninger skal ikke erstatte sundhedsstyrelsens anbefalinger omkring hygiejne og social distance. Disse bør veje tungest i forhold til forebyggelse. Der findes ingen sikrere måde at forhindre spredning af infektionen på end at holde virussen langt væk fra dine øjne, næse og mund. Hvis du vil vide mere om, hvordan jeg selv implementerer hygiejne og social distance, kan du læse min artikel Her .

Denne vejledning giver mine anbefalinger til forebyggelse af coronavirus gennem kost og naturlægemidler. Der findes masser af videnskab om, hvordan den nye coronavirus forårsager infektioner, og hvordan den ligner eller adskiller sig fra mange andre vira, som vi ved meget mere om.

Jeg har brugt denne videnskab til nøje at analysere, hvilke immununderstøttende strategier der sandsynligvis vil beskytte os, og hvilke vil medføre en risiko for at skade os. Denne protokol repræsenterer de bedste videnskabeligt understøttende strategier i forhold til forebyggelse gennem kost og naturlægemidler. Den videnskabelige litteratur, jeg læner mig op ad i denne artikel, nævnes i slutningen af denne blog.

”NATURMEDICIN HANDLER IKKE KUN OM KOSTTILSKUD”

Jeg vil gerne understrege dette citat: ”Naturmedicin handler ikke udelukkende om kosttilskud”; en sund livsstil er faktisk grundlaget for et sundt immunforsvar. Det vigtigste du kan gøre for at støtte dit immunforsvar, så det effektivt kan dræbe en smitsom sygdom, er det samme som understøtter dit generelle helbred : få nok søvn, håndter stress og lev en aktiv livsstil. Så hvis du vil fuldstændiggøre denne vejledning, kan du supplere den med anbefalingerne i min foregående artikel.

Hvordan Ved Vi, Hvilke Fødevarer Og Kosttilskud Som Virker Mod Coronavirus?

Den aktuelle coronavirus pandemi er så ny, at vi ikke har noget bevis for, hvilke fødevarer og kosttilskud der hjælper med at forhindre den, eller hvilke der hjælper med at reducere vores risiko for at dø eller udvikle alvorlige sundhedsproblemer, hvis vi bliver syge.

Hvordan vælger vi så de fødevarer og kosttilskud, der højst sandsynligt beskytter os?

Løsningen: At Læne Sig Op Ad Vores Viden Om Coronavirus

For at udvikle gode ideer, som sandsynligvis hjælper uden at forvolde skade, kan vi heldigvis bruge vores forståelse af, hvordan virussen smitter, og hvilke beskidte tricks den ser ud til at benytte sig af.

Her er en håndfuld ting, vi med sikkerhed ved:

  1. Denne nye coronavirus, som vi i øjeblikket kæmper imod, tilhører en meget større familie af coronavirusser. I forhold til dens indre biologi så har den nye coronavirus 87% tilfælles med den coronavirus som forårsagede SARS-udbruddet i 2003, altså “SARS coronavirus.” Faktisk ligner denne nye virus den gamle så meget, at dens tekniske navn er “SARS coronavirus 2.

  2. Denne nye coronavirus og den oprindelige SARS-coronavirus finder vej ind i cellerne ved at kapre et stof kaldet ACE2. Under almindelige omstændigheder hjælper ACE2 med at holde vores blodtryk under kontrol og den holder vores lunger og hjerte sunde, men denne nye coronavirus bruger ACE2 som en bagdør til at infiltrere vores celler. Stort set alle andre vira, inklusiv alle andre kendte coronavirus, bruger helt andre metoder for at trænge ind i vores celler på.

  3. Tidligere har man oplevet udbrud af SARS i 2003 og en anden type coronavirus kendt som Middle East Respiratory Syndrome (MERS), i 2012. Begge virusser undergraver og angriber vores egen naturlige signalstof kaldet interferon. Når man betragter ligheden mellem de beslægtede virus SARS og MERS, som forårsager nedre luftvejsinfektioner, er det meget sandsynligt at denne nye coronavirus også har sin helt egen måde at manipulere med immunforsvarets interferon.

  4. Coronavirus tilhører en meget større gruppe virusser kendt for at være omkranset af en membrankappe (en lipid-membran). De har en olieagtig belægning, der hjælper med at beskytte dem mod vores immunsystem, men gør dem alligevel sårbare over for sæbe og over for visse stoffer i kosten og i kosttilskud, da de kan trænge igennem eller opløse den olieagtige skal.

Med denne viden for øje skal vi nu se på, hvad vi ikke skal gøre.


Det Kan Give Bagslag at ”Understøtte Immunforsvaret” – Lad Os Se På Hvad Vi Ikke Skal Gøre.

Når vi normalt vil “støtte immunforsvaret”, gør vi det ved at spise sund mad eller tage kosttilskud. Selvom dette kan være fornuftigt, kan det også rumme et enormt potentiale for et bagslag. Vira kaprer ofte ting i vores krop, der under normale omstændigheder ville opretholde vores sundhed. De mest luskede vira kan derfor undergrave vores immunforsvar og hindre det i at virke, eller værre endnu ligefrem kapre det og bruge det mod os for at få os til at blive endnu mere syge.

For eksempel, som forklaret tidligere, trænger coronavirusset ind i vores celler ved at kapre et stof kaldet “ACE2”, hvis normale funktion er at sørge for at vores blodtryk ikke bliver for højt og at holde vores lunger og hjerte sunde.

Vitaminerne A og D er normalt utroligt vigtige for vores immunforsvar. De hjælper os med at fremstille antistoffer og med at virke som et virus-bekæmpende våben. Og de understøtter vores blodtryk og sundheden i vores lunger og hjerte ved at hjælpe os med at danne mere ACE2.

Vitamin A og D er begge gode for vores lunger, for vores hjerte, og de understøtter begge vores immunforsvar. Men ved at øge mængden af ACE2, som coronavirus kaprer for at trænge ind i vores celler, bliver vi faktisk mere sårbare over for infektionen.

En anden måde hvorpå vitamin A og C og nogle medicinske urter kan hjælpe os med at ødelægge vira er ved at danne et immunforstærkende virus-styrkende supervåben kaldet interferon.

Interferoner er nogle af kroppens vigtige signalstoffer, der frigives af celler inficeret af virus, bakterier eller parasitter. Ved frigivelse fra den inficerede celle mobiliseres kroppens forsvarsmekanismer i nærliggende celler. Når virussen først overtager, får den os til at producere skøre mængder interferon, som langt overstiger det, vi normalt ville producere som forsvar mod virussen. Det er overproduktionen af interferon, der forårsager en sådan storm af betændelse, som fører til lungeskade og død, hvilket denne grumme virus er blevet berygtet for. Interferon-boostende kosttilskud (som vitamin A, C og D) kan potentielt gøre tingene værre.

Så når vi beslutter os for, hvordan vi vil beskytte os selv mod coronavirussen, så er det ikke nok bare at tænke på, hvordan man kan “støtte immunforsvaret”. Vi har brug for en smartere tilgang.

Det Virker Ikke At Gøre Det Vi Normalt Gør Mod Forkølelse

Når vi vil understøtte immunforsvaret, kan vi ikke bare kopiere det, vi normalt gør mod forkølelse og influenza. Undertiden fungerer det. For eksempel kan visse typer zink sugetabletter forhindre en forkølelse i at udvikle sig. Faktisk ud fra hvad vi indtil videre ved, så ser det ud til at zink yder en stor beskyttelse mod coronavirus.

Hyldebær virker også meget effektiv mod influenza, og den virker sandsynligvis lige så effektiv mod coronavirus. Men andre gange virker det slet ikke. For eksempel forhindrer vitamin A og D begge, at forkølelse overhovedet får lov at udvikle sig, men det ser ud til at vitaminerne forøger sandsynligheden for at få coronavirus. Med propolis fra bierne bliver forkølelsen mindre alvorlig, mens sandsynligheden for lungeskade fra coronavirus forøges. Jeg vil kommer med forklaringen snart.

Der findes simpelthen ingen sammenhæng mellem, hvad der fungerer for en almindelig influenza/forkølelse og den nye coronavirus.

Lad os nu se på vores kost og kosttilskud med disse bekymringer for øje!


PROTOKOLLEN (en guide)

Med mindre din læge har givet dig anden anvisning, skal denne protokol ses som forebyggelse af infektion mod det nye coronavirus. Protokollen er et supplement til Sundhedssyrelsens anbefalinger om at holde afstand og være omhyggelig med håndhygiejnen.

De anførte mængder er for voksne. For børn, hvis vægt måles i kilogram, skal dosis deles med 70 og ganges med barnets kropsvægt.

Hverdagsbrug: Det Essentielle
Bør indtages hver dag som forebyggelse.

Hyldebær

700-1000 milligram hyldebærekstrakt pr. dag fra sirup, kapsler eller sugetabletter. Når du bruger en sirup, skal du kontrollere etiketten eller producentens beskrivelse for at sikre dig, at den nøjagtige mængde hyldebærekstrakt indikeres. Med nogle sirupper kan dette være så lidt som to teskefulde, mens med andre kan det kræve så meget som fire spiseskefulde.

Hvorfor hyldebær:

Hyldebær virker yderst effektiv mod humant coronavirus NL63, en af de tre kendte coronavirus, som er kendt for at trænge ind i cellerne gennem ACE2 ”bagdøren.” Det stopper den direkte binding af virussen til ACE2, så det samme sker højst sandsynligt med den nye coronavirus.


 

Ernæringsmæssigt Zink

Mad eller kosttilskud, der leverer 7-15 mg zink tages fire gange om dagen, adspredt så meget som muligt over hele dagen. Vælg en af følgende muligheder for at sørge for at hver dosis indeholder 7-15 milligram zink:

  • en eller to østers; østersekstrakttilskud, der giver tilsvarende mængde;
  • ethvert zinktilskud (inklusiv zinkmethionin, glycin, gluconat, acetat, citrat eller sulfat), der ikke er oxid eller picolinat. Tags på en tom mave, medmindre dette forårsager kvalme. Tag aldrig din zink med fuldkorn, nødder, frø, bælgplanter (hvilket inkluderer linser, ærter og bønner) eller kaffe. Disse fødevarer kan blokere din evne til at optage det. I stedet skal du tage det på tom mave, hvis du kan. Hvis det giver dig kvalme, skal du tage den med noget mad, men ikke med nogen af de fødevarer, der er anført ovenfor.

Ionisk zink sugetablet eller spray

Vælg en af følgende muligheder.

  • Valgmulighed 1 (stærkt foretrukket): Zink acetat-sugetabletter. 1 tablet dagligt, så den opløses fuldstændigt uden at tygge den eller sluge stykker (dette tager cirka en halv time).
  • Valgmulighed 2 (som sikkerhedsmulighed, hvis sugetabletterne ikke er tilgængelige): Overfør en flaske flydende ionisk zink (du skulle være i stand til at beregne udfra etiketten, at det indeholder 900-1200 mg zink) til en sprayflaske. Spray to eller tre gange dagligt, sørg for at zinken dækker tunge, inde i munden og halsen.

Hvorfor zink

Zink er et mineral, som vi får gennem mad, og det er livsvigtigt. Zink forhindrer virus i at formere sig. Hvis de vira, der trænger ind i vores celler ikke kan formere sig, kan de ikke skabe en infektion.

 


Kobber

Sigt mod 4-8 mg kobber pr. Dag. Kobber er også essentiel for immunforsvaret. Kobber gennem fødevarer er bedre end kobber i pilleform, så jeg anbefaler, at du balancerer synergien gennem din kost.

Hver enkelt af følgende fødevare indeholder 2 milligram kobber:

25 g spirulina.

40 g shiitake-svampe.

50 g sesamfrø.

50 g kakaopulver, 56 g 90% mørk chokolade, 70 g 70% mørk chokolade.

Vi ved, at kobber skal afbalanceres med zink, og at vi for hver 10-15 mg zink, vi indtager, skal have mindst et milligram kobber. Da jeg anbefaler over 40-60 milligram zink fra kost, bør dette afbalanceres med 2-4 milligram kobber pr. dag.

Hvorfor kobber

Kobber er et mineral, som vi får fra mad, og det er livsvigtigt. Selvom coronavira kan overleve i fem til ni dage på de fleste overflader, inklusive teflon, PVC, keramik, glas, plast, silicium, gummi og rustfrit stål, dør de inden for fem til tredive minutter på overflader, der indeholder høje koncentrationer af kobber, såsom messing. Kobber er giftig overfor coronavirus.

 


Hverdagsbrug: Potentielle tilføjelser

 

Hvidløg eller Stabiliseret Allicin

180 mg pr dag stabiliseret allicin (kosttilskud); eller et fed frisk, rå hvidløg, knust, udsat for frisk luft i ti minutter og spist uden at tilberede eller blande det med andre ingredienser; eller 4 gram hvidløgspulver, blandet med vand, udsat for frisk luft i ti minutter og drukket uden at tilberede eller blandes med andre ingredienser.

Hvorfor hvidløg eller allicin

Hvidløg har en række antimikrobielle effekter, og det vigtigste antivirale kemikalie, hvidløg kan give, kaldes “allicin.” Allicin dannes, når hvidløg knuses eller hakkes og efterlades ved stuetemperatur i mindst ti minutter, før det spises. 180 mg stabiliseret allicin pr. dag reducerer forekomsten af forkølelse med 60-70%.

Hverken hvidløg eller allicin er nogensinde blevet testet mod nogen coronavirus. Allicin bekæmper dog mindst seks forskellige vira, herunder årsagerne til herpes, mange tilfælde af forkølelse og de fleste tilfælde af børnebronkitis og lungebetændelse. Det gør det hovedsageligt ved at ødelægge lipidmembranen, så det kan højst sandsynligt også nedbryde lipidmembranen på det nye coronavirus. Allicin deler også nogle kemiske egenskaber med zink, der gør det muligt at arbejde side om side med zink for at hæmme nogle af de vigtigste værktøjer, som bruges af den nye coronavirus til reproduktion.

Da hvidløg og stabiliseret allicin ikke har nogen coronavirus-specifik videnskab bag sig, fortjener hvidløg et lavere sted i protokollen end hyldebær, zink og kobber.

 


C-vitamin:

150 mg pr dag, fortrinsvis gennem kosten. Madmuligheder inkluderer:

  • 1 portion (100 gr) grøn chilipeber, gul- eller grønpeber, guavaer eller ribs;
  • 2 portioner grønkål, broccoli, kiwifrugt, rødpeber, jalapeno-peber, rød chili-peber, tahitisk taro eller sennepsspinat;
  • eller 3-5 portioner appelsiner, jordbær, ananas, papaya, citroner, ærter, kål, grøn blomkål, rosenkål, bananpeber, rød eller cayennepeber, sennepsgrønt, kakifrugt, kålrabi, pomelo, majroeblade, pærer, taroblade, moringablade, longanfrugt eller litchi.
  • Hvis det er for besværligt at finde disse fødevarer for at opnå 150 mg C-vitamin, eller hvis du har grunde til at undgå disse fødevarer, kan du supplere med 150 mg vitamin C pr dag.

Hvorfor C-vitamin

C-vitamin er et vitamin, vi får gennem kosten, og det er livsvigtigt. I de små mængder, der findes i friske fødevarer, er C-vitamin absolut nødvendigt for vores immunforsvar. Der er dog ingen undersøgelser, der tester C-vitamin mod nogen coronavirus. Undersøgelser viser modstridende virkninger af C-vitamin på interferon: i nogle tilfælde øger det; i andre mindsker det. Derfor er det vanskeligt at forudsige, om C-vitamin gør tingene bedre eller værre under den inflammatoriske ødelæggelse af lungerne, der sker med SARS og det nye coronavirus.

Jeg anbefaler derfor at spise en kost, der leverer tilstrækkeligt med C-vitamin til at understøtte vores immunsystem, som er ca. 150 milligram pr. dag, men undgå at tilføje yderligere C-vitamin oven på dette.

 


Dette Du Bør Begrænse eller Undgå, indtil Risikoen Aftager

Undtagelser for nødvendig medicinsk behandling: Hvis du med succes behandler en tilstand med noget, der er anført i dette afsnit, skal du ikke holde op med at gøre det for at reducere risikoen for COVID-19. Hvis du dog overskrider den dosis, du har brug for, og det er i orden med din læge, kan du prøve at reducere dosis for at se, om du kan få den samme fordel ved en lavere dosis.

Undgå høje doser af vitamin A eller D

Begræns vitamin A fra dyrekilder til 3.000 IE pr. dag (fra en portion lever pr. uge eller ½ – 1 teskefuld levertran pr. dag eller en kombination af æg, mejeriprodukter og levertran.)

Hvis du bruger en multivitamin, og den indeholder A-vitamin som retinol eller retinylpalmitat, skal du sørge for, at det A-vitamin du indtager alt i alt ikke overstiger den anbefalede mængde. Bekymr dig ikke om dit indtag af røde, orange, gule og grønne grøntsager; bare spis som du plejer. Hvis du er veganer, skal du kun supplere med retinylpalmitat, hvis du har tørre øjne, dårligt nattesyn eller hudproblemer, der falder inden for kategorien hyperkeratose, og begræns det til 3.000 IE pr. dag. Tilsæt overhovedet ikke D-vitamin

Hvorfor ikke:

A-vitamin er et vitamin, vi får gennem kosten, og det er livsvigtigt. A-vitamin understøtter alle aspekter af immunforsvaret, lige fra produktion af slim til produktion af antistoffer. Imidlertid ’gør’ vitamin A hundreder af andre ting, og en af dem er at øge mængden af ACE2, som vi opbevarer på ydersiden af vores celler. Dette risikerer at øge første indtrængning af virussen i vores celler.

 


Begræns kalcium og brug ikke kalciumtilskud, som ikke er afbalanceret med fosfor

Medmindre din læge har anbefalet medicinsk behandling, skal du begrænse dit samlede kalciumindtag fra fødevarer og kosttilskud til 1000 mg pr. dag (mængden i ca. tre portioner mejeri eller tre portioner konserves sardiner med spiselige knogler).

Brug ikke noget kalciumtilskud udover fond kogt på knogler. Hvis du har en grund til ikke at indtage fond, skal du sørge for at balancere ethvert kalciumtilskud, du indtager ved at supplere med en lige så stor mængde fosfor, som du får fra grøntsager og frugter fx banan.

Hvorfor ikke:

Kalcium og fosfor er mineraler, der findes i fødevarer, og de er livsvigtige. De fleste af os indtager for meget fosfor, fordi det bruges i mange fødevarer som skjulte tilsætningsstoffer. De fleste af os spiser ikke nok kalcium, da det for det meste findes i mælk, spiselige knogler og mørkegrønne grøntsager. Osteopeni og osteoporose, lidelser med svage knogler, er almindelige på grund af disse ubalancer.

Sundhedsmæssigt er der brug for mere kalcium og mindre fosfor i vores celler, som er de to mineraler, der holder vores knogler sunde. Men hvis forholdet mellem kalcium og fosfor er ubalanceret, bliver produktionen af ACE2 på overfladerne af vores celler for stort. Det kan give risiko for infektion med det nye coronavirus, fordi virus bruger ACE2 som en bagdør til at infiltrere vores celler.

 


Brug ikke højdosis vitamin C eller Propolis fra bierne

Disse medfører alle risikoen for at forværre lungeskaderne, hvis du bliver inficeret.

Hvorfor ikke:

Se forklaring på vitamin C ovenfor. Propolis er et stof fremstillet af honningbier, der tilbyder støtte til immunforsvaret. Det har dog ikke nogen antiviral aktivitet mod nogen af de coronavirus, der har været testet, og det er aldrig blevet testet mod SARS eller den nye coronavirus. Propolis understøtter immunforsvaret delvist ved at øge interferon og risikerer at forværre lungeskaderne fra det nye coronavirus, når man først er inficeret. Jeg anbefaler derfor ikke brug af propolis, mens truslen om coronavirus forbliver stor eller usikker.


 

Afsluttende Tanker

Denne vejledning fokuserer på kost og naturlægemidler, men udover tiltagene om omhyggelig hygiejne og social distance er vi også nødt til at få en god nats søvn, forblive aktive uden at være for hårde mod vores kroppe, håndtere stress når det opstår, holde kontakten med vores familie og venner og opretholde et positivt livssyn. Alt dette hjælper med at støtte et sundt immunforsvar.

Ha’ det rigtig godt

Valeria

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !

References
1. Greenberg, S. B. Update on Human Rhinovirus and Coronavirus Infections. Semin. Respir. Crit. Care Med. 37 , 555–571 (2016).

2. Xu, J. et al. Systematic Comparison of Two Animal-to-Human Transmitted Human
Coronaviruses: SARS-CoV-2 and SARS-CoV. Viruses 12 , (2020).

3. Zhou, P. et al. A pneumonia outbreak associated with a new coronavirus of probable bat origin. Nature 579 , 270–273 (2020).

4. Re: Preventing a covid-19 pandemic: ACE inhibitors as a potential risk factor for fatal Covid-19. (2020).

5. Kindler, E., Thiel, V. & Weber, F. Interaction of SARS and MERS Coronaviruses with the
Antiviral Interferon Response. Adv. Virus Res. 96 , 219–243 (2016).

6. Novick, S. G., Godfrey, J. C., Godfrey, N. J. & Wilder, H. R. How does zinc modify the
common cold? Clinical observations and implications regarding mechanisms of action. Med. Hypotheses 46 , 295–302 (1996).

7. Lu, R., Müller, P. & Downard, K. M. Molecular basis of influenza hemagglutinin inhibition
with an entry-blocker peptide by computational docking and mass spectrometry. Antivir. Chem. Chemother. 24 , 109–117 (2015).

8. Weng, J.-R. et al. Antiviral activity of Sambucus FormosanaNakai ethanol extract and related phenolic acid constituents against human coronavirus NL63. Virus Res. 273 ,197767 (2019).

9. Chen, C. et al. Sambucus nigra extracts inhibit infectious bronchitis virus at an early point during replication. BMC Vet. Res. 10 , 24 (2014).

10. Showing all foods in which the polyphenol Caffeic acid is found – Phenol-Explorer.
http://phenol-explorer.eu/contents/polyphenol/457?utf8=%E2%9C%93&options%5Blist_format%5D=list&options%5Bsort_by%5D=by_average&options%5Bempty_rows%5D=off&options%5Bunit_type%5D=weight.

11. Brand, M. H. et al. Anthocyanins, total phenolics, ORAC and moisture content of wild and cultivated dark-fruited Aronia species. Sci. Hortic. 224 , 332–342 (2017).

12. Ulbricht, C. et al. An evidence-based systematic review of elderberry and elderflower (Sambucus nigra) by the Natural Standard Research Collaboration. J. Diet. Suppl. 11 , 80–120 (2014).

13. Tiralongo, E., Wee, S. S. & Lea, R. A. Elderberry Supplementation Reduces Cold Duration and Symptoms in Air-Travellers: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. Nutrients 8 , 182 (2016).

14. Hemilä, H., Petrus, E. J., Fitzgerald, J. T. & Prasad, A. Zinc acetate lozenges for treating
the common cold: an individual patient data meta-analysis. Br. J. Clin. Pharmacol. 82 ,
1393–1398 (2016).

15. Hemilä, H. Zinc lozenges may shorten the duration of colds: a systematic review. Open Respir. Med. J. 5 , 51–58 (2011).

16. Eby, G. A., 3rd. Zinc lozenges as cure for the common cold–a review and hypothesis. Med. Hypotheses 74 , 482–492 (2010).

17. Pécoud, A., Donzel, P. & Schelling, J. L. Effect of foodstuffs on the absorption of zinc
sulfate. Clin. Pharmacol. Ther. 17 , 469–474 (1975).

18. Samman, S. Dietary versus cellular zinc: the antioxidant paradox. Free Radic. Biol. Med. 14 , 95–96 (1993).

19. Age-Related Eye Disease Study Research Group. A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E, beta carotene, and zinc for age-related macular degeneration and vision loss: AREDS report no. 8. Arch. Ophthalmol. 119 , 1417–1436 (2001).

20. Kampf, G., Todt, D., Pfaender, S. & Steinmann, E. Persistence of coronaviruses on
inanimate surfaces and their inactivation with biocidal agents. J. Hosp. Infect. 104 , 246–251 (2020).

21. Lawson, L. D. & Hughes, B. G. Characterization of the formation of allicin and other
thiosulfinates from garlic. Planta Med. 58 , 345–350 (1992).

22. Wang, H. et al. Influence of pH, concentration and light on stability of allicin in garlic (Allium sativum L.) aqueous extract as measured by UPLC. J. Sci. Food Agric. 95 , 1838–1844 (2015).

23.Lissiman, E., Bhasale, A. L. & Cohen, M. Garlic for the common cold. Cochrane Database Syst. Rev. CD006206 (2014).

24. Douglas, R. M. & Hemilä, H. Vitamin C for preventing and treating the common cold. PLoS Med. 2 , e168; quiz e217 (2005).

25. Fowler, A. A., 3rd et al. Effect of Vitamin C Infusion on Organ Failure and Biomarkers of Inflammation and Vascular Injury in Patients With Sepsis and Severe Acute Respiratory Failure: The CITRIS-ALI Randomized Clinical Trial. JAMA 322 , 1261–1270 (2019).

26. Zhou, J. et al. Preventive Effects of Vitamin D on Seasonal Influenza A in Infants: A
Multicenter, Randomized, Open, Controlled Clinical Trial. Pediatr. Infect. Dis. J. 37 ,
749–754 (2018).

27. Urashima, M. et al. Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren. Am. J. Clin. Nutr. 91 , 1255–1260 (2010).

28. Urashima, M., Mezawa, H., Noya, M. & Camargo, C. A., Jr. Effects of vitamin D
supplements on influenza A illness during the 2009 H1N1 pandemic: a randomized
controlled trial. Food Funct. 5 , 2365–2370 (2014).

29. Xu, J. et al. Vitamin D alleviates lipopolysaccharide-induced acute lung injury via regulation of the renin-angiotensin system. Mol. Med. Rep. 16 , 7432–7438 (2017).

30. Lin, M. et al. Calcitriol regulates angiotensin-converting enzyme and angiotensin
converting-enzyme 2 in diabetic kidney disease. Mol. Biol. Rep. 43 , 397–406 (2016).

31. Cui, C. et al. Vitamin D receptor activation regulates microglia polarization and oxidative stress in spontaneously hypertensive rats and angiotensin II-exposed microglial cells: Role of renin-angiotensin system. Redox Biol 26 , 101295 (2019).

32. Goltzman, D., Mannstadt, M. & Marcocci, C. Physiology of the Calcium-Parathyroid
Hormone-Vitamin D Axis. Front. Horm. Res. 50 , 1–13 (2018).

33. Tsai, W.-C. et al. Short-Term Effects of Very-Low-Phosphate and Low-Phosphate Diets on Fibroblast Growth Factor 23 in Hemodialysis Patients: A Randomized Crossover Trial. Clin. J. Am. Soc. Nephrol. 14 , 1475–1483 (2019)

34. Debiaggi, M., Tateo, F., Pagani, L., Luini, M. & Romero, E. Effects of propolis flavonoids on virus infectivity and replication. Microbiologica 13 , 207–213 (1990).

35. Yuan, J. et al. The immunological activity of propolis flavonoids liposome on the immune response against ND vaccine. Int. J. Biol. Macromol. 51 , 400–405 (2012).