Min familie elsker denne opskrift på gurkemeje te, og den er i øjeblikket en fast del af husets te-udvalg. Denne te med sit gyldne krydderi har en helbredende- (og beroligende) effekt, og smager vidunderligt. Faktisk har gurkemeje-te (“gylden mælk” eller gurkemeje-latte som det også kaldes) siden antikken været kendt for sine helbredende virkninger på alverdens lidelser. Gurkemeje er det vigtigste krydderi i en klassisk karryblanding og menes at være den mest effektive urt, fra naturens eget skattekammer, som kan hæmme og endda vende sygdomme.  

Her får du 10 gode grunde til at give gurkemejen plads i dit eget køkken – uanset om du bruger den som krydderi, drikker den som te eller spiser den som kosttilskud.

Fordele ved Gurkemeje:
Hvad er Gurkemeje?

Gurkemeje også kendt som Curcuma longa L. er en urteagtig staude af ingefær familien, der vokser i Indien og andre sydøst Asiatiske lande.  Den tørrede rod af Curcuma longa-planten kan stødes til det karakteristiske gule gurkemejepulver.

Der findes flere forskellige kemiske forbindelser i gurkemeje, disse stoffer kaldes for curcuminoider, hvoraf curcumin er det vigtigste aktive stof. Curcumin er, det der gør gurkemeje til en “funktionel fødevare” defineret af Mayo Clinic som “fødevarer, der ud over en grundlæggende ernæring har en potential positiv effekt på helbredet.”

Ud over at bruge gurkemeje i madlavning har urten gennem historien været anvendt af de mest effektive behandlere i behandlingen af en lang række sygdomme. Her er nogle af dens fordele:

10 af de bedste fordele ved Gurkemeje:

Kan hæmme eller forebygge blodpropper

I både laboratorie- og dyreforsøg hæmmer brugen af curcumin fra gurkemeje kraftigt forekomster af blodplade sammenklumpninger og reducerer potentielt risikoen for dannelse af blodpropper. (1, 2, 3)

Lindrer depressionssymptomer

En fytoterapiundersøgelse viste, at curcumin var lige så effektivt som Fluoxetin (Prozac) ved behandling af depression i seks uger (4)

Bekæmper inflammation

Journal Oncogene offentliggjorde resultaterne af en undersøgelse, der evaluerede flere antiinflammatoriske forbindelser og fandt ud af, at aspirin og ibuprofen, to af de mest almindelige NSAID’er (Non-steroide antiinflammatoriske midler)er mindst effektive, mens curcumin er blandt de mest effektive anti-inflammatoriske forbindelser i verden. (5)

Holder din hud sund

Gurkemeje giver huden en glød og glans, fremskynder sårheling, reducerer rødmen i huden samt mindsker akne og ardannelser og kontrollerer psoriasisudbrud. (6, 7, 8, 9)

Kan overgå almindeligt gigt medicin

Da curcumin er kendt for sin stærkt anti-inflammatorisk og smertestillende egenskaber, blev der gennemført en undersøgelse hos 45 patienter med reumatoid gigt. Her blev fordelene ved curcumin i gurkemeje sammenlignet med et lægemiddel mod gigt diclofenac natrium(et NSAID), som har bivirkninger som utæt tarme og hjertesygdom.

Curcumin-gruppen viste den højeste procentvise forbedring i  de samlede score på [Disease Activity Score], og dette score var signifikant bedre end patienterne i diclofenac natrium gruppen. Endnu vigtigere blev det konstateret, at curcuminbehandling var sikker og ikke var forbundet med nogen bivirkninger. (10)

Kan behandle og forhindre visse kræftforme

Flere undersøgelser af kræftceller har vist, at curcumin har en antikræfteffekt. Der ser ud til at være i stand til at dræbe kræftceller og forhindre flere i at vokse. Curcumin har de bedste virkninger på brystkræft, tarmkræft, mavekræft og hudkræftceller. (11)

En undersøgelse fra juli 2017 fra forskere ved Baylor Scott & White Research Institute fandt, at curcumin måske endda kan bryde igennem kemo-resistens i pancreas ductal adenocarcinom (PDAC), en aggressiv form for kræft i bugspytkirtlen. (12)

Kan hjælpe med at håndtere sukkersyge

I 2009 offentliggjorde biokemi og biofysisk forskningskommunikation en laboratorieundersøgelse fra Auburn University, som udforskede potentialet i at curcuminoider kan sænke glukoseniveauerne. Undersøgelsen fandt frem til, at curcumin i gurkemeje er bogstaveligt talt 400 gange stærkere end metformin (et almindeligt diabeteslægemiddel) ved aktivering af enzymet AMPK som et “terapeutisk mål” for type 2 diabeter. (13)

Nedsætter betændelse ved inflammatorisk tarmsygdom

En lille pilotundersøgelse undersøgte fordelene ved curcumin-tilskud til patienter med UC og patienter med Crohns sygdom. Selv om stikprøvestørrelsen var meget lille, havde alle UC-patienterne og fire ud af fem Crohns patienter markante forbedringer i løbet af to måneder, hvilket tyder på behovet for yderligere forskning. (14)

For mange patienter med inflammatoriske tarmsygdomme som ulcerøs colitis eller Crohns sygdom hjælper corticosteroider (antiinflammatoriske lægemidler) mod smerte symptomer, men beskadiger tarmforingen over tid, hvilket rent faktisk gør tilstanden værre. Derfor kan disse lægemidler ikke bruges på lang sigt og er kun beregnet til indledende behandling. (15)

Suppleringen med curcumin havde imidlertid ikke disse bivirkninger i de førnævnte undersøgelser, og på grund af dets antiinflammatoriske egenskaber kunne det sandsynligvis bidrage til at helbrede tarmen og understøtte væksten af gode bakterier (probiotika).

Kan virke som naturlig smertelindring 

En af de mere almindeligt accepterede egenskaber af curcumin i videnskabelige samfund er dets evne til at styre smerte. I begyndelsen af 2014 offentliggjorde European Journal of Pharmacology forskning, at curcumin naturligt aktiverer opioidsystemet hos diabetiske rotter. Typisk manipuleret af stoffer, tjener denne naturlige proces som kroppens iboende smertelindrende respons. (16)

Hjælper mod afgiftning

Det ser ud til, at indtaget af gurkemeje og dets aktive forbindelse, curcumin, kan hjælpe leveren med effektivt at afgifte kroppen og lindre nogle af virkningerne af farlige kræftfremkaldende stoffer. (17) Denne proces fungerer i tandem med gurkemeje-antioxidant- og antiinflammatoriske virkninger. (18)

 

Behandlere i traditionel kinesisk medicin og ayurveda har ordineret gurkemeje i århundreder, idet de længe har kendt til gurkemejens medicinske fordele. Og der findes nu over 10.000 peer-reviewed artikler som takket være gurkemejens alsidige fordele undersøger dens virkning på et stort antal områder.

Sådan bruger du Gurkemeje

Jeg anbefaler stærkt at bruge gurkemeje i madlavning og for at drage endnu mere nytte af dens mange sundhedsfremmende virkninger, anbefaler jeg endda også at du køber det som kosttilskud. Sørg for kun at købe økologisk gurkemeje til din mad, og find et højkvalitets gurkemeje kosttilskud lavet af økologisk gurkemeje, kombineret med sort peber og fortrinsvis fremstillet ved gæring. På denne måde kan du sikre, at du får allerbedst nytte gurkemejens fordele.

Som fødevare

Når du bruger gurkemeje i din mad, skal du sørge for at blande det med et sundt fedtstof (som f.eks. kokosolie) og sort peber. Lyder det underligt? Det er det ikke! Faktisk har forskere bekræftet, at når gurkemeje indtages sammen med både sunde fedtstoffer og sort peber (testet individuelt) øges optagelsen af gurkemeje (og derefter curcumin) i kroppen.

Som kosttilskud

Selvom du bruger gurkemeje i din madlavning og du sørger for at udnytte krydderiet (ved at blande det med sunde fedtstoffer og sort peber), indeholder gurkemeje kun ca. 3 % optagelig curcumin i pulverform, som anvendes i fødevarer. (19) Til forskel for nogle højkvalitets gurkemeje kosttilskud som kan indeholde op til 95 % curcuminoider (se efter disse oplysninger :Turmeric Extract (Curcuma longa) (root) (95% curcuminoids) ).

Der er et par ting at overveje, når man køber et godt gurkemeje kosttilskud. For det første, prøv at finde et gurkemeje kosttilskud som indeholdeder sort peber for at opnå maksimal optagelighed. For det andet overveje en fermenteret gurkemejerpille eller kapsel – fordøjelsesprocessen ved gæring hjælper dig med at optage det mere effektivt. (20)

Gurkemeje bivirkninger er sjældne og mest begrænset. Gravide kvinder bør ikke tage gurkemeje, da det kan fremkalde sammentrækninger af livmoderen, men de fleste andre bør være i stand til sikkert at tage de anbefalede doser. Vær opmærksom på eventuelle bivirkninger og spørg evt. din funktionelle behandler eller praktiserende læge.

Gurkemeje Opskrift – Gylden Mælk

“Gylden mælk” er den perfekte måde at få de sundhedsmæssige fordele ved gurkemeje, selv når den ikke står på menuen. De dejlige krydderier som kanel og ingefær gør, at selv min dreng er helt op på koppen over smagen.

Der findes mange forskellige opskrift variationer men her er de komponenter, du har brug for, for at få de fulde fordele af gurkemeje: opvarmning, selve gurkemejen, en slags fedt til optagelsen og en lille smule sort peber for at aktivere gurkemejen.  Tag udgangspunkt i denne basisopskrift, juster på krydderierne og sødestofferne indtil det falder i lige netop din smag! 

Gurkemeje Te-Opskrift

Til 4 Personner

Ingredienser 

  • 5 dl mælk af eget valg f. eks. mandel, havre, pecan, kokos eller komælk eller brug bouillon af kraftben i stedet for mælk, hvis du vil lave drik endnu sundere.
  • 1 spsk stødt gurkemeje
  • ½ tsk stødt kanel
  • 1 knivspids stødt sort peber
  • 1 lille stykke skrællet ingefær eller ¼ tsk stødt ingefær (jeg bruger stødt)
  • 1 knivspids cayenne peber (valgfri)
  • 1 spsk rå honning eller ahornssirup (valgfri)

Sådan gør du:

Blend alle ingredienserne i en højhastighedsblender indtil massen er lind. 

Hæld det i en lille gryde og varm det op i 3-5 minutter over mellem varme, indtil det er varmt, men ikke kogende.

Nydes straks. 

Noter

Opskriften kan halveres eller fordobles, hvis det er nødvendigt.

Smutveje til en Gurkemejete

Hvis du ikke rigtig gider stå og blande alle krydderierne hver gang du vil lave en portion te, kan du  lave en krydderiblanding som du opbevarer i en lukket beholder. Og rør det op med varm mælk, når du får lyst til en kop.

Mulighed 1: Tørret gurkemeje teblanding

Bland:     

1,2 dl stødt gurkemeje

0,6 dl stødt kanel

2 tsk sort peber

1-2 spsk stødt ingefær

½ tsk cayenne peber (valgfrit)

Tilsæt 2 tsk Tørret gurkemeje teblanding til 0,5 l opvarmet mælk af eget valg. 

 

Mulighed 2: Gylden Gurkemeje Pasta

 

Bland:

1,2 dl stødt gurkemeje

1,2 dl filtreret vand

1 ½ tsk stødt sort peber

5 spsk kokosolie

I en rustfri gryde kommes vand, gurkemeje og sort peber. Rør det sammen til en tyk pasta. Kog det op mens du rører rundt i 7-10 minutter. Fjern gryden fra varmen og tilsæt kokosolien og med et piskeris blandes det hele sammen. Overfør pastaen i en glasbeholder med låg og opbevar det i køleskabet.

Til brug:

Pisk 1 tsk Gylden Pasta i 0,5 l opvarmet mælk efter eget valg. Tilsæt honning, vanilje og kanel efter smag.

Gylden Mælk
Serves 4
Write a review
Print
Ingredients
  1. • 5 dl mælk af eget valg f. eks. mandel, havre, pecan, kokos eller komælk eller brug bouillon af kraftben i stedet for mælk, hvis du vil lave drik endnu sundere.
  2. • 1 spsk stødt gurkemeje
  3. • ½ tsk stødt kanel
  4. • 1 knivspids stødt sort peber
  5. • 1 lille stykke skrællet ingefær eller ¼ tsk stødt ingefær (jeg bruger stødt)
  6. • 1 knivspids cayenne peber (valgfri)
  7. • 1 spsk rå honning eller ahornsirup (valgfri)
Instructions
  1. Blend alle ingredienserne i en højhastighedsblender indtil massen er lind.
  2. Hæld det i en lille gryde og varm det op i 3-5 minutter over mellem varme, indtil det er varmt, men ikke kogende.
  3. Nydes straks
Notes
  1. Hvis du ikke rigtig gider stå og blande alle krydderierne hver gang du vil lave en portion te, kan du snilt lave en krydderiblanding som du opbevarer i en lukket beholder. Og rør det op med varm mælk, når du får lyst til en kop.
  2. Mulighed 1: Tørret gurkemeje teblanding
Bland
  1. 1,2 dl stødt gurkemeje
  2. 0,6 dl stødt kanel
  3. 2 tsk sort peber
  4. 1-2 spsk stødt ingefær
  5. ½ tsk cayenne peber (valgfrit)
  6. Tilsæt 2 tsk Tørret gurkemeje teblanding til 0,5 l opvarmet mælk af eget valg.
  7. Mulighed 2: Gylden Gurkemeje Pasta
Bland
  1. 1,2 dl stødt gurkemeje
  2. 1,2 dl filtreret vand
  3. 1 ½ tsk stødt sort peber
  4. 5 spsk kokosolie
  5. I en rustfri gryde kommes vand, gurkemeje og sort peber. Rør det sammen til en tyk pasta. Kog det op mens du rører rundt i 7-10 minutter. Fjern gryden fra varmen og tilsæt kokosolien og med et piskeris blandes det hele sammen. Overfør pastaen i en glasbeholder med låg og opbevar det i køleskabet.
Til brug
  1. Pisk 1 tsk Gylden Pasta i 0,5 l opvarmet mælk efter eget valg. Tilsæt honning, vanille og kanel efter smag.
Valeria Lima https://valerialima.dk/

Hvis du kunne lide artiklen, tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !

 

 

 


Valeria Lima

Cand.scient i idræt, internationalt certificeret Holistic Health Practitioner specialiseret i evolutionær ernæring, funktionel træning og funktionel medicin. Forfatter og blogger. Gennem sin praksis, artikler, bøger og workshops faciliterer Valeria Lima individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, træning og andre livsstilsfaktorer, der påvirker vores sundhed og velvære.

All author posts

Privacy Preference Center