Jeg har lige haft en fantastisk middagsoplevelse andre restauranter dårligt kan hamle op med. Spørgsmålet runger: Ligger Danmarks mest bæredygtige restaurant på en tagfarm på Østerbro?

Jeg spist på den nye Stedsans på Østergro. Restauranten ligger i et drivhus midt i en 600 m2 stor ”mark” på toppen af et tag i København. Mellem rækkerne af grøntsager og urter er der også blevet plads til høns, bier og et effektivt kompostsystem.

Bag koncept og udførelse står Flemming Schiøtt Hansen og Mette Helbæk. Med Flemmings egne ord kan man forvente en oplevelse a lá “bio-hippie-rock’n’roll-gourmet-mormor-mad CleanSimpleLocal style”.

 Mit første indtryk var WAUUUUU! Efter at have ”klatret” op af en 5 etagers (lidt) snæver udendørstrappe, fik mine øjne synet af en rigtig ”urban farm” med en masse af grønne planter, bier og hønsehus. Og der i drivhuset: STEDSANS.

 

IMG_0018IMG_0015

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0013

Konceptet

Menuen består af 6 retter serveret som ‘share food’ – alt deles via fade – gjort efter CleansSimpleLocal principperne. Og hvad er det?

Clean : Der er ikke noget i maden som ikke bør være der. Vi snakker her om REAL (uforurenet) FOOD: Ingen skjulte ingredienser, rester af pesticider og antibiotika, kunstige smagsforstærkere osv. osv.

Simple: Alle kan lave god mad med gode råvarer. ”Simple mad ” kan smage fantastik med max. 5 ingredienserne og 2 af dem er salt og peber, hvis du bruger gode råvarer af højeste kvalitet fra bonden og naturen.

Local: Råvarer indkøbes lokalt og efter sæsonen. Alt købes så vidt muligt fra nærområdet og blandt landets bedste bio-producenter – ”bortset fra citronerne og olivenolien, der hentes lidt syd fra Lolland-Falster”, som Flemming sagde på aftenen med et glimt i øjet.

Ideen bagved stedsans er ”clean eating”, dvs. “spis narturligt”.

At spise naturligt går ud på at alt hvad du spiser er så tæt på det naturlige udgangspunkt som muligt. For eksempel:

  • økologiske og biodynamiske fødevarer fremfor konventionelt dyrkede
  • kød fra dyr, som har gået på græs
  • fisk fra havet fremfor opdræt
  • lokale fødevarer fremfor dem, som er fløjet ind langvejs fra
  • hjemmelavet fremfor “fabric-made”
  • hele/intakte råvarer fremfor forarbejdede råvarer

 Og de leverer det ”big time”!!!!!!

 Hvad har vi spist ?

Grønkålsblomster , radiser med røgerost dressing og knækbrød lavet af chia – fenikelsfrø

IMG_0026

 Dampet hvidløg med pocheret æg og citron verberner på top

IMG_0010

 Bagt rødfrugter  med ramsløg Bearnaise

IMG_0011

 Braiseret svine ribbensteg barbecue med rødløg og timian

IMG_0020

 Ost – comté – med pekannødder

IMG_0022

Råsyltede rabarber med creme, mandelbunder og Friis Holm chokolade

IMG_0023

Hertil har vi købt gode, naturlige vine fra deres lille men velvalgte vinkort.

For dem som ikke ved hvad naturvin er, er her en ganske kort intro.

”Natur vin laves af druer uden brug af kemiske hjælpemidler hverken på marken eller i vinkælderen. Vinen laves hvor vinstokkene gror. Vinens alkohol skabes af den naturlige gær der opstår på druerne og gæringsprocessen slutter lige så naturligt som den begynder. Ingen dirty tricks, og vinen har helt sit eget, svært kontrollerbart liv og holdbarheden er begrænset”.

Det var en fantastisk aften som jeg vil helst sikkert komme tilbage i løbet af sommeren.

IMG_0008

Her er info :

Pris: 285 kr. for 6 retter – hertil kommer drikkevarer

Adresse: Æbeløgade 4 – 2100 København Ø – taget

Åbningstider: Torsdag-søndag fra 7. maj – 27. september – seatings kl. 17.45 og 20.15

Vinkort og menu: Skifter fra aften til aften

Bordreservationer er bindende – købt billet HER

Smart links:

Om Stedsans

Om Østergro

Hav det godt !

Valeria

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !