Her kommer tredje del i serien om toksiner i maden. Temaet for del 3 er fruktose. ( her er del 1 og del 2 )

Sukker er ikke bare sukker. Ikke alle sukkerarter dannes på samme måde. Har du lyst til at vide hvorfor fruktose fører til øget mavefedt, insulinresistens og metabolisk syndrom – for ikke at nævne den lange liste af kroniske sygdomme?

Ved en simpel søgning på Google med nøgleordene: “sukker forbrug + Danmark” kommer man frem til følgende resultat: “Danmark har den største søde tand for sukker og slik”. At det ikke blot er en tilfældighed bekræfter en rapport fra Forebyggelseskommissionen: “Danmark er stadig blandt de OECD-lande med det højeste indtagelse af sukker per indbygger (ca. 42 kg per indbygger per år eller 113 g per person per dag). 60 pct. afdanske børn og 35 % af de voksne indtager stadig mere sukker end de officielle anbefalinger.”(4) En gennemsnitlig dansker indtog 43 kg. sukker i 2008 (kun overgået af amerikanerne) ifølge Danmarks Statistik.

 

Siden 1930’erne har der været fremført videnskabelige beviser for sukkers negative påvirkning af vores sundhed. For omkring 20 år siden begyndte Ph.d Nancy Appleton at forske i de måder, hvorpå sukker ødelægger vores sundhed. Her er et lille udsnit af hendes konklusion:(10)

  • Sukker fodrer kræftceller, og er blevet forbundet med udviklingen af kræft i bryst, æggestokke, prostata, endetarm, bugspytkirtlen, lunge, galdeblæren og mave
  • Sukker kan øge niveauet af glukose og kan forårsage hypoglykæmi (lavt sukkerniveau).
  • Sukker kan forårsage mange problemer med mave-tarmkanalen, herunder en sur fordøjelseskanal, fordøjelsesbesvær, problemer med optagelse af næringsstoffer hos patienter med funktionel tarmsygdom, øget risiko for Crohns sygdom og ulcerativ colitis
  • Sukker kan forstyrre din optagelse af protein.
  • Sukker kan forårsage fødevareallergi
  • Sukker bidrager til fedme

Farerne ved fruktose

Ikke alle sukkerarter dannes på samme måde. Det hvide bordsukker (sakkarose) er sammensat af to sukkerarter: glukose og fruktose. Fruktose og glukose er simple sukkerarter (enkelt molekyle mono-sakkarider). Glukose kan let optages i blodbanen, og optages endvidere som brændstof af cellerne. Vores krop har brug for glukose. Hver celle i kroppen, alt levende på jorden – bruger glukose til energi. Glukose er et vigtigt næringsstof i vores krop og er sundt, så længe det bliver brugt i moderate mængder. Fruktose er derimod en anden historie.

Fruktose findes primært i frugt, grøntsager, og sødestoffer som sukker og kornsirup (som bl.a bruges til sodavand). Modsat glukose, som hurtigt absorberes i blodstrømmen og optages af cellerne, bliver fruktose transporteret direkte til leveren, hvor det omdannes til fedt. Overskydende forbrug af fruktose forårsager en tilstand, der kaldes “Non-alcoholic fatty liver disease” – (NAFLD), som er knyttet direkte til både diabetes og fedme.

I en meget populær video på Youtube, forklarer Dr. Robert H. Lustig, at fruktose har alle de kvaliteter, som et giftstof har.(2) Det forårsager skader, har ingen fordele og sendes direkte til leveren for at blive afgiftet, så det ikke gør skade i kroppen. Hans arbejde har fremhævet nogle store forskelle i, hvordan forskellige sukkerarter nedbrydes og bruges: (6)

• Efter indtagelse af fruktose, hviler den metaboliske byrde 100 procent på leveren. Men med glukose, skal din lever kun nedbryde 20 procent.

• De fedtsyrer, som bliver skabt i løbet af fruktose stofskiftet , ophobes som fedtdråber i din lever og skeletmuskulaturs væv. Det forårsager insulinresistens og non-alcoholic fatty liver desease (NAFLD). Insulinresistens udvikler sig til metabolisk syndrom, og type II diabetes.

• Når du spiser 120 kalorier glukose, bliver mindre end én kalorie lagret som fedt. 120 kalorier af fruktose resulterer i, at 40 kalorier blive lagret som fedt.

• Metabolismen af fruktose i leveren medfører en lang række affaldsprodukter og toksiner, herunder en stor mængde af urinsyre (uric acid), som forhøjer blodtrykket og forårsager gigt.

 Konklussionen er: fruktose fører til øget mavefedt, insulinresistens og metabolisk syndrom – for ikke at nævne den lange liste af kroniske sygdomme, som er et direkte resultat.

Fruktose findes naturligt i frugt, hvor det er omgivet af fibre, fytokemikalier, vitaminer, mineraler og andre gode ting. Udvundet af sin naturlige kilde og koncentreret som et sødemiddel, er det derimod en metabolisk katastrofe.

Fordelagtige sødestoffer

Normalt vil jeg anbefale, at du undgår så meget sukker som muligt. Dette er især vigtigt, hvis du er overvægtig eller har diabetes, forhøjet kolesterol eller forhøjet blodtryk. Men vi lever ikke i en perfekt verden. Hvis du lejlighedsvis ønsker at bruge et sødemiddel, bør du overveje dette: Forholdet mellem fruktose til glukose.

Fordi glukose øger/forbedre optagelsen af fruktose, kan legemet håndtere fruktose uden de store problemer, når de to findes sammen i omtrent lige store mængder. Når mængden af fruktose i en fødevare eller i et sødemiddel er væsentligt højere end mængden af glukose, vil den overskydende fruktose forårsage problemer.

Så hvilket sødemiddel har et gunstigt forhold mellem glukose og fruktose?

sugar-type-content-of-sweeteners

  • Dextrose, selvom det ikke er et “naturligt” sødestof, er det et godt valg, fordi det er 100% glukose, som håndteres let af kroppen i små mængder.
  • Sakkarose (bordsukker), er stærkt bearbejdet, men med 50% glukose og 50% fruktose har det et gunstigt forhold.
  • Sirup fremstillet af brune ris. Det indeholder ikke noget fruktose, som gør det til et glimrende valg.
  • Ahornsirup er lavet af saften fra ahorn. Der er modstridende oplysninger om glukose/fruktose forholdet i ahornsirup, men de fleste kilder er enige om, at det svinger mellem 1-5 og 5-6. Dette vil medføre, at det tolereres godt af mennesker, som er følsomme over for overskydende fruktose.
  • Melasse er et biprodukt fra behandlingen af sukkerrør, druer eller sukkerroer til sukker (farin er hvidt sukker [sakkarose] tilsat melasse.) Melasse er 23% fruktose, 21% glukose 53% sukrose (50/50 blanding af glukose / fruktose) og 3% andre sukkerarter. I modsætning til andre sødemidler, indeholder melasse betydelige mængder af forskellige vitaminer, herunder calcium, magnesium, kalium og jern. Da melasse har et relativt ensartet forhold mellem glukose og fruktose, og på grund af dets indhold af mineraler, synes jeg, at det er et acceptabel valg.
  • Honning har en signifikant mængde antioxidanter, vitaminer og mineraler, og det har været anvendt medicinsk i kulturer i verden i tusinder af år. På den anden side er honning 50% fruktose og 44% glukose, med omkring 6% af andre sukkerarter, såsom maltose og sakkarose. Jeg mener, at honning er et acceptabelt valg samlet set.

Ufordelagtige sødestoffer

1. Høj-fruktose kornsirup, der anvendes i sodavand, slik, forarbejdede og pakkede fødevarer, er 55% fruktose og 45% glukose. Dette overskud af fruktose gør det vanskeligt for kroppen at behandle, og det overskydende vil blive omdannet til fedt – især i leveren. Det er endvidere aldeles blottet for næringsstoffer, og bør undgås helt.

2. Agavesirup er blevet meget populært på det sidste, især blandt veganere, vegetarer og rå fødevarer entusiaster. Mens agave er tiltalende, fordi det er naturligt, består det af 92% fruktose og 8% glukose! Den har 11,5 gange større mængde af fruktose end glukose, hvilket er et langt værre forhold end du finder i den frygtede høj-fruktose kornsirup.

percent-glucose-fructose-comparison

3. Vitamin Water / Vitamin Well er en anden fruktose bombe. Du kan lade dig narre af Vitamin Waters chikke logo og sundheds løfter, men det gør din krop ikke.

Det bedste råd jeg kan give om sukker er: begræns dit indtag. Spis aldrig søde sager uden at de ledsages af fedt, hvad enten det er en creme til frugt eller på is, eller smør og æg i kager og tærter. Fedt som smør, fløde og æggeblommer forsinker optagelsen af sukker i blodet samtidig med at det tilvejebringer fedtopløselige næringsstoffer, der plejer de kirtler, der er involveret i den mekanisme, der regulerer blodsukkeret.

 

Bibliografier

 

  1. Sally Fallon; Mary G. Enig, Ph.D. Nourishing Traditions
  2. Robert Lusting; Sugar: the Bitter truth http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM
  3. Dufty, W.,”The Sugar Blues”,
  4. http://www.forebyggelseskommissionen.dk/Files/Billeder/betaenkning/Forebyggelseskommissionen__rapport.pdf
  5. http://www.sundhedslex.dk/sukkerafhaengighed.htm
  6. Mercola.com.http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/01/02/highfructose-corn-syrup-alters-human-metabolism.aspx
  7. Green med information http://www.greenmedinfo.com/toxic-ingredient/fructose
  8. Paton, J, British medical Journal , 1933, 1:738
  9. Yudkin, J, The Lancet, 1957, 11:155-62 ; Yudkin, J, et al, Annals of Nutrition and Metabolism ,1986, 30:4:261-66: Yudkin,J, et al, Sugar;: chemical , Biological and Nutritional Aspect of Sucrose, 1971, Daniel Davey, Hartford, CT
  10. Nancy Appleton. http://nancyappleton.com/141-reasons-sugar-ruins-your-health/

Hvis du kunne lide artiklen, tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !