Dette er første del af i alt fire artikler af om toksiner i maden. Med soja som hovedtema introducerer del 1 de fire toksiner i kosten – henholdsvis soja, korn, sukker og industrielle omega 6 olier – og hvad de har af negative konsekvenser for vores sundhed

Lad os starte…

Landbrugsrevolutionen begyndte for 10.000 år siden. Det kan synes som uendelig langt ’væk’ men er det dog ikke sammenlignet med de 2,5 millioner år, som mennesket har levet på jorden. Inden landbrugsrevolutionen spiste mennesket, hvad det kunne jage, samle, plukke eller fiske. Antropologiske undersøgelser viser at mennesket på den tid var magert, fit og fri for de sygdomme, som plager vestlige lande i dag.

I dag accepterer vi fedme, diabetes, infertilitet og alzheimers som ’normale’ sygdomme. Men mens disse sygdomme nok er blevet almindelige, er de alt andet end normale.

Hvad skyldes denne forandring? Hvad har forvandlet os fra naturligt sunde og vitale mennesker fri for degenerative sygdomme til mennesker, der slås med sygdom, fedme, ufrugtbarhed og depression?

Den moderne livsstil. Kort sagt. Selvom der er flere aspekter af vores nuværende livsstil, der bidrager til sygdomme, er det udbredte (over)forbrug af kost-toksiner, langt det største problem. Det gælder især følgende fire kost-toksiner:

• Forarbejdet soja (sojamælk, sojaprotein, sojamel, etc.)

• Korn (specielt forarbejdet mel)

• Omega 6 industriel frøolier (majs, bomuldsfrø, tidsel, sojabønne, osv)

• Sukker (specielt højtfruktose majssirup)

 Hvad er toksiner?

Toksiner er (noget) giftstoffer, som er i stand til at forårsage sygdom eller beskadige væv, når det føres ind i kroppen. Når de fleste mennesker hører ordet “toksin”, tænker de på kemikalier som pesticider, tungmetaller eller andre industrielle forurenende stoffer. Men selv gavnlige næringsstoffer som vand, der er nødvendig(t) for at opretholde livet, er giftigt ved høje doser.

Doktor Diana Schwarzbein skriver i sin bog ” the Schwarzbein Principle” følgende:

“…. Vi er tilbøjelige til at tro, at vores kroppe blot vil behandle alt, hvad vi putter i dem. Men hver eneste ting, der går ind i vores munde, skal bruges som byggemateriale eller energi. Hvis det ikke er tilfældet, vil vores krop opfatte det som et farligt stof ……. hvis vi med vores blotte øje kunne se de indviklede biokemiske processer, der finder sted inde i kroppen, ville vi blive rystede over de skader, vi gør på os selv, når vi indtager kemikalier. [1]

Vores krop kan håndtere nogle toksiner. Vi har et effektivt afgiftning system, og de fleste af os vil ikke blive syge af at spise en lille mængde sukker, raffineret korn, forarbejdet soja og industrielt rapsolie. Men hvis vi spiser disse næringsstoffer (eller rettere anti-næringsstoffer) i store mængder, og i konstante mængder, stiger vores risiko for at udvikle moderne sygdomme betydeligt.

Det er præcis, hvad der sker i dag. Disse fire fødevarer – forarbejdet soja, raffineret korn, industrielle vegetabilske olier og sukker – er alle steder. Brød, kager, muffins, kiks, (kager), sodavand, frugtjuice, fastfood og andre convenience behageligefødevarer er alle fyldt med disse toksiner. Og da størstedelen af hvad de fleste mennesker spiser på daglig basis, er giftigt, er det ikke svært at forstå, hvorfor vores helbredstilstand er faldende.

Med soja som omdrejningspunkt introducerede del 1 de fire toksiner i kosten og hvad de gør for vores stadig ringere sundhed.

 Soja

Soja fremstilles ofte som et sundt fødemiddel. Det er i dag til stede i næsten alle pakkede og forarbejdede fødevarer i form af sojaprotein, sojamel, soja lecithin og sojaolie. På grund af dette, er de fleste mennesker uvidende om, hvor meget soja de indtager.

Når jeg nævner farerne ved soja for nogen, protesterer de altid. Den gængse opfattelse er nemlig, at soja er sundt, fordi det er blevet anvendt sikkert i Asien gennem tusinder af år.

Denne forestilling overser først og fremmest den kendsgerning, at de sojaprodukter, som traditionelt set forbruges i Asien typisk er fermenterede og uforarbejdede – herunder tempeh, miso, natto og tamari. Dette er vigtigt, fordi fermenteringsprocessen delvis neutraliserer toksiner i sojabønnerne.

For det andet bruger asiaterne sojaprodukterne som et krydderi, og ikke som en erstatning for animalske fødevarer. Det gennemsnitlige forbrug af sojaprodukter i Kina er 10 gram (omtrent 2 teskefulde pr. dag), og er 30 til 60 gram i Japan. Det er ikke store mængder (af soja).

Hvad siger de videnskabelige undersøgelser om soja?(4) Hvordan påvirker soja vores sundhed? Her en delvis opsummering:

  • Soja indeholder trypsinhæmmere, som hæmmer fordøjelsen af protein og påvirker kirtelfunktionerne;
  • Soja indeholder phytinsyre, hvilket reducerer optagelsen af mineraler, såsom calcium, magnesium, kobber, jern og zink;
  • Soja øger vores behov for vitamin D, som 50% -70% af danskere allerede mangler;
  •  Soja phytoestrogens forstyrrer de endokrine funktioner øger risikoen for infertilitet og brystkræft hos voksne kvinder.
  • Vitamin B12 analoge i soja kan ikke optages og øger faktisk kroppens behov for B12;
  •  Behandling af sojaproteinprodukter resulterer i dannelsen af giftige lysinoalanine og meget carcinogene(kræftfremkaldende)nitrosaminer;
  • Free glutaminsyre eller MSG, en potent nervegift, der dannes under soja forarbejdning af fødevarer og de supplerende beløb,er tilsat mange sojaprodukter for at maskere sojas ubehagelige smag
  •  Soja kan stimulere væksten af østrogen-afhængige knuder og medføre problemer med skjoldbruskkirtlen, især hos kvinder.

Af andre tankevækkende undersøgelser kan bl.a. nævnes, at en undersøgelse fra Harvard Public School of Health i 2008 , viste, at mænd, der indtog hvad der svarer til en kop sojamælk om dagen, havde en 50% lavere sædkvalitet end mænd, der ikke spiste soja.

I 1992 skønnede den schweiziske Health Service, at kvinder der indtager svarende til to kopper soja mælk om dagen danner den type østrogen man finder i p-piller. Det betyder, at kvinder der spiser korn med sojamælk og drikker en soja latte hver dag faktisk får den samme østrogen virkning, som hvis de spiste p-piller.

Denne effekt er endnu mere dramatisk i spædbørn som mades med soja formel. Babyer som “vokser op” med soja-baseret formler har 13.000 til 22.000 gange flere østrogen forbindelser i deres blod end børn, som har fået mælkebaserede former. Det svarer til ca. fem p-piller om dagen.

Klik her for en komplet liste af studier, som demonstrerer harmfulde effekter af sojaprodukter:

 http://www.westonaprice.org/soy-alert/studies-showing-adverse-effects-of-soy

http://www.westonaprice.org/soy-alert/myths-and-truths-about-soy

Bibliografi

1.Kaayla, T, D. PhD, CCN(2005) The whole soy story

2.Fallon, S. – Enig ,M. PhD (2001). Nourishing Traditions

3.Cordain, L., PhD (2002) The Paleo Diet

  1. http://www.westonaprice.org/soy-alert/studies-showing-adverse-effects-of-soy
  2. http://www.westonaprice.org/soy-alert/myths-and-truths-about-soy
  3. http://www.westonaprice.org/soy-alert/ploy-of-soy
  4. http://videnskab.dk/krop-sundhed/vitaminet-vi-ikke-far-nok-af

 

Note

[1] ”The Schwarzbein Principle – The truth about losing weight, being healthy and feeling younger”, Schwarzbein, D. M.D. (1999), s. 29.

Hvis du kunne lide artiklen, tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !