Som jeg skrev om i denne artikel , så ville den vægtøgning vi pådrager os i højtiden ikke betyde så meget, hvis kiloene bare raslede af os, når vi igen fik hverdagen op at køre igen. Men undersøgelser viser, at de kilo vi tager på, i løbet af højtiden, har tendens til at blive hvor de har sat sig, og at kiloene akkumulerer sig fra højtid til højtid.

Den gode nyhed er, at med lidt planlægning og en smule strategi, så er det faktisk muligt at holde fast i den sunde kost (og det gælder også det vi drikker) og livsstil og hermed undgå at tage de ekstra kilo på i vægt.

Tag et kig på mine bedste tips for at overleve (og samtidig trives) i højtiden. I denne uge vil jeg fokusere på vores alkohol forbrug.

 

Hvad er der galt med alkohol?

Et moderat forbrug af alkohol giver forskellige sundheds fordele; det formindsker blandt andet risikoen for hjerte – kar sygdom, det reducerer risikoen for at udvikle type II diabetes, forebygger Alzheimers, og det kan endda reducere risikoen for visse kræftformer. (1)  (2) (3)

Så med al den forskning, der understøtter, at et moderat indtag af alkohol (især vin) er sundt, hvorfor er det så et problem for dem, som ønsker at holde vægten nede og for dem der kan mærke, at det går ud over deres helbred?

Alkohol nedbrydes på en helt anden måde end andre fødevarer og drikkevarer.

Under normale forhold får kroppen sin energi fra kulhydrater, fedtstoffer og proteiner, der fordøjes langsomt og absorberes i mave-tarmkanalen. Denne fordøjelsesproces ændrer sig dog, når der er alkohol til stede i systemet.

På en tom mave, spreder alkohol-molekylerne sig hurtigt gennem mavevæggen og kan nå hjernen og leveren på få minutter. Denne proces er langsommere, når du har mad i din mave, men så snart at maden kommer ind i tyndtarmen, får alkoholen første prioritet og absorberes hurtigt ind i blodbanen.

Når alkoholen når leveren for at blive forarbejdet, giver leveren al sin opmærksomhed til alkoholen. Hvis du drikker meget langsomt, bliver alt alkoholen opsamlet af leveren og bliver straks omdannet og det vil ikke gå ud over andre organer. Men hvis du drikker hurtigt, kan leveren ikke følge med og alkoholen fortsætter ud i resten af kroppen, indtil leveren igen har tid til at tage sig af det. Det er derfor at vores hjernecenter bliver påvirket, når vi drikker store mængder alkohol (eller drikker alkohol hurtigt). Og dette center styrer vores tale, syn, ræsonnement og dømmekraft.

Når kroppen har sit fokus på at tage sig af alkoholen, så resulterer det i, at den ikke længere er i stand til korrekt at nedbryde fødevarer, der indeholder kulhydrater og fedt. Derfor bliver disse kalorier omdannet til kropsfedt og transporteres væk til permanent lagring i din krop.

Med andre ord:

  • Alkohol er giftigt for leveren
  • For meget alkohol i dit system gør afgiftning får en høj prioritet. Dette forårsager at din lever prioriterer afgiftning fremfor optagelse af næringsstoffer.
  • Det er svært at forbrænde fedt, mens kroppen afgifter for alkoholen
  • Leveren kan ikke omdanne alkohol til sukker, hvilket kan forårsage et fald i blodsukkeret og en stigning af fedtstoffer i blodet.

Hvordan administrere dit alkoholforbrug i højtiden?

 

 

For det første vil jeg berolige dig med, at det er okay at afvige lidt fra sin plan i højtiden.

Jeg er en kæmpe fortaler for 80/20 reglen: Man kan og skal ikke nødvendigvis leve 100% efter regler. Følg reglerne 80% af tiden og vær mere afslappet omkring de sidste 20% af tiden. At fejre højtiden er en god måde at udnytte de 20% på.

Alkohol kan, i denne periode, være en hindring for sund kost. Mens jeg betragter alkohol for at være en mulighed for at udnytte de 20 procent, så findes der helt sikkert bedre alkohol valgmuligheder end andre. Hvis en alkoholisk drink eller to indgår i din ide om at fejre højtiden, så skal du endelig fortsætte med det. Men tag de følgende råd til dig, så du ikke falder af sporet og ofrer dine surt tjente fremskridt:

  • Drik kun alkoholholdige drikkevarer af højeste kvalitet (hold dig fra de drinks som allerede er blandet når du køber dem). Undgå øl, hvis det er muligt, i stedet drik tør hård cider, tør rødvin, eller høj kvalitet spiritus (f.eks vodka, tequila, gin, whisky).
  • Drik et glas vand for hver alkoholholdig drik du indtager. Dette kan forhindre dehydrering og tømmermænd, og kan også holde dig fra at overdrive dit alkohol indtag til sociale arrangementer.
  • Bestil en danskvand on the rocks med en skive citron. Så kan du nyde din “cocktail”, og ingen vil undres.
  • Lav en Norcal Margarita: 2-3 skud af 100% tequila /. Saft og kødet fra en lime /. Ryst det hele op med isterninger. /. Tilføj danskvand efter smag.
  • Drik Kombucha* eller lav en sundere cocktail.3 sundere Cocktails

*Hovsa! Hvad er det for noget? Kombucha? Du  kan læse lidt om det her .

 

Kombucha er fermenteret te – eller med andre ord, te som sammen med sukker og en såkaldt kombucha-svamp fermenteres til en syrligt-sød, let mousserende drik.

 

Kombucha er pakket med unikke næringsstoffer: aktive enzymer, aminosyrer og antioxidanter. Oveni hatten booster kombucha, som de andre fermenterede føde- og drikkevarer, immunforsvaret ved at bidrage til en sund tarmbakterie.

Kombucha kan købes i helsekostforretninger og supermarked , men du kan også nemt og billigt brygge det derhjemme. Find fx både tips og den nødvendige kombucha- svampe på kombuchasvampen.dk og i denne artikel.

 

Styr selv dagen derpå!

Alkohol kan virkelig forstyrre din krop, også selv i små mængder. En nat med druk kan have følgevirkninger i mange dage efter. Her er hvad du skal gøre den næste morgen, også selvom du kun har drukket et par glas vin, så du kan genskabe balancen og nulstille systemet.

  • Tag et supplement med aktivt kul før sengetid. Aktivt kul binder sig til toksinerne (som f.eks. overskydende alkohol) og sender dem ud af dit system, mens du sover. Så undgår du tømmermænd.
  • Tag et B-vitamin kompleks og glas varmt vand med citron for at rense dit system.
  • Drik kokosvand for at genopbygge dine elektrolytter(Salte og mineraler)
  • Lav et glas af min yndlings afgiftende juice – bland en håndfuld spinat, 4 stilke agurk, halvt bundt koriander, en tredjedel bundt persille, en halv citron med skal, et halvt grønt æble, og en lille gulerod i en blender eller juicer.
  • Tag et shot æblecidereddike for at opløse fedtstofferne.

Det var så det. Om du holder denne højtid hjemme eller sammen med dine venner så pas på dig selv og drik med omtanke.

Hav det godt.

Valeria

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !