Kyllingefond er den ideelle fond at starte med, hvis man aldrig har kogt en fond før. Og alt, hvad der behøves, er en god kvalitetskylling – helst økologisk eller fra fritgående dyr.

 

Grundopskrift på bouillon
Serves 2
Kyllingefond er den ideelle fond at starte med, hvis man aldrig har kogt en fond før. Og alt, hvad der behøves, er en god kvalitetskylling – helst økologisk eller fra fritgående dyr.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 stor kylling/suppehøne
  2. Evt. 1 kraftben af kalv eller okse, hønsefødder eller lignende som giver ekstra smag og collagen (fås hos slagteren)
  3. 2 løg
  4. 4 gulerødder
  5. 2 persillerødder
  6. 1 porre
  7. 1/2 selleri
  8. 1/2 hvidløg, flækket på langs
  9. 2 laurbærblade
  10. 10 sorte peberkorn
  11. 10 persillestilke
  12. 1 tsk. salt
  13. 2 spsk. æblecidereddike
Instructions
  1. Skrub/skræl alle grøntsagerne og skær dem i grove stykker. Kom alle ingredienser op i en stor gryde og hæld vand på til det dækker. Bring gryden i kog og fjern urenheder fra toppen med en suppeske. Skru ned og lad suppen småsimre i 1,5 time. Tag kyllingen op og pil kødet fra når den er kilet lidt af, men kom benene tilbage i gryden. Lad suppen småsimre yderligere 1,5 time, gerne længere. Jo længere tid suppen koger jo mere smag får den. Den lange kogetid sikrer desuden, at bindevævet opløses og giver ekstra næring til suppen. Hæld evt. mere vand på undervejs så grydens indhold hele tiden er dækket.
  2. Sigt den færdige suppe og hæld væsken tilbage i gryden. Skum fedtet fra og gem det på et glas som du kan bruge det til at stege i. Kog suppen ind til den smager godt og frys den evt. ned i små portioner.
TIPS
  1. • Vineddike tilsættes suppefonden, fordi mineraler lettere trækkes ud af knoglerne i et surt miljø.
  2. • Jo længere fonden simrer, desto kraftigere og rigere bliver dens smag! Tiden er dog op til dig – men generelt anbefales det, at et absolut minimum er tre timer.
  3. • Nogen foretrækker at fryse den færdige fond ned som ”isterninger” i mange små portioner, ved at hælde fonden over i isterningeposer. Efter 24 timer i fryseren er terningerne frosne nok til at kunne lægges i rigtige fryseposer med labels (fondnavn + dato). Denne metode gør at man let kan tage små portioner fond op (f.eks. 2-3 terninger), afhængigt af den enkelte madopskrift.
  4. • Smid aldrig kyllingeben væk! Selv knoglerne fra et par kyllingelår, spist til aftensmad, kan gemmes i fryseren, indtil man har samlet ben nok, til at kunne tilberede en fond. Ligeledes når der grilles en kylling eller tilberede lammekølle: Gem skrog og knogler til fond
Adapted from Weston price foundation
Adapted from Weston price foundation
Valeria Lima https://valerialima.dk/

Valeria Lima

Cand.scient i idræt, internationalt certificeret Holistic Health Practitioner specialiseret i evolutionær ernæring, funktionel træning og funktionel medicin. Forfatter og blogger. Gennem sin praksis, artikler, bøger og workshops faciliterer Valeria Lima individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, træning og andre livsstilsfaktorer, der påvirker vores sundhed og velvære.

All author posts

Privacy Preference Center