Den indiske klassiker daal er lækker og for mig en rigtig comfort food. Fordi den varmer min krop indefra og giver mig en følelse af tilfredshed og tryghed. Daal er også en fantastisk kilde til præbiotiske fibre.

Til forskel fra probiotika, så er præbiotika ikke levende organismer. Præbiotika er mad, der styrker de gode tarmbakterier. Præbiotika er en bestemt slags kulhydrater, som kan overleve i vores fordøjelsessystem uden at blive optaget i tyndtarmen og således ankomme intakte i tyktarmen, hvor bakterierne er. Disse kulhydrater adskiller sig væsentligt fra dem, vi finder i pizza, slik eller sodavand, som netop optages i vores tyndtarm og sjældent når mikroorganismerne, der bor i tyktarmen.

Sørg for at give dine tarmmikrober så meget varieret mad som muligt. Dine små venner i tarmen vil betale tilbage på så mange forskellige måder.

Opkriften er fra min bog Super Sunde Superfoods, som jeg har skrevet sammen med Mette Helbæk. DAAL side 288

DAAL- Præbiotisk superfood

4 personer

Ingredienser

2 spsk kokosolie eller ghee

1 løg

2 fed hvidløg

2 cm fintrevet ingefær

2 tsk stødt kardemomme

2 tsk stødt korianderfrø

2 tsk stødt spidskommen

1 tsk sennepsfrø

1 tsk stødt gurkemeje

2 tsk salt

1 tsk kanel

2 tsk mørkt sukker, fx kokossukker

8 dl vand eller hønsebouillon

3 grofthakkede tomater

1 dåse flåede tomater, helst cherrytomater

200 g røde linser

lime- eller citronsaft til tilsmagning

P.S. : Man kan erstatte alle krydderier ( Kardemomme, kanel, gurkemeje, sennepsfrø, spidskommen, korianderfrø) med 2 spsk af KARRY MADRAS

 

Til servering:

Yoghurt smagt til med citronsaft

Frisk grofthakket koriander

Smelt smør eller ghee i en gryde. Hak løg og hvidløg groft og steg det kort i fedtstoffet ved medium varme. Tilføj alle krydderierne og vend rundt. Hæld vand eller hønsebouillon, tomater og linser ved og rør rundt igen. Lad daal’en stå og småkoge i ca. ½ time, til linserne er møre. Smag til med lime- eller citronsaft og måske lidt salt, og server med yoghurt og koriander på toppen.

Superfoodtip: Den indiske klassiker daal er lækker, varmende vegetarmad. Pift den op med citronyoghurt og et sprødt, grønt drys. Du kan med fordel lave en stor portion. Dels fordi en daal bare smager bedre dagen efter, den er lavet, men også fordi tomaterne har endnu flere antioxidanter dagen derpå.

 

Foto: Line Klein

Hav det godt!

Valeria

Daal
Write a review
Print
Ingredients
  1. 2 spsk kokosolie eller ghee
  2. 1 løg
  3. 2 fed hvidløg
  4. 2 cm fintrevet ingefær
  5. 2 tsk stødt kardemomme
  6. 2 tsk stødt korianderfrø
  7. 2 tsk stødt spidskommen
  8. 1 tsk sennepsfrø
  9. 1 tsk stødt gurkemeje
  10. 2 tsk salt
  11. 1 tsk kanel
  12. 2 tsk mørkt sukker, fx kokossukker
  13. 8 dl vand eller hønsebouillon
  14. 3 grofthakkede tomater
  15. 1 dåse flåede tomater, helst cherrytomater
  16. 200 g røde linser
  17. lime- eller citronsaft til tilsmagning
Til servering
  1. Yoghurt smagt til med citronsaft
  2. Frisk grofthakket koriander
  3. P.S. : Man kan erstatte alle krydderier ( Kardemomme, kanel, gurkemeje, sennepsfrø, spidskommen, korianderfrø) med 2 spsk af KARRY MADRAS
Instructions
  1. Smelt smør eller ghee i en gryde. Hak løg og hvidløg groft og steg det kort i fedtstoffet ved medium varme. Tilføj alle krydderierne og vend rundt. Hæld vand eller hønsebouillon, tomater og linser ved og rør rundt igen. Lad daal’en stå og småkoge i ca. ½ time, til linserne er møre. Smag til med lime- eller citronsaft og måske lidt salt, og server med yoghurt og koriander på toppen.
Notes
  1. Den indiske klassiker daal er lækker, varmende vegetarmad. Pift den op med citronyoghurt og et sprødt, grønt drys. Du kan med fordel lave en stor portion. Dels fordi en daal bare smager bedre dagen efter, den er lavet, men også fordi tomaterne har endnu flere antioxidanter dagen derpå.
Adapted from Fra bogen super sunde superfood
Adapted from Fra bogen super sunde superfood
Valeria Lima https://valerialima.dk/

Forlad ikke uden at blive en VL Insider - Nyhedsbrev

Mailliste er VALERIA LIMA i mail chimp